Коледно намаление! 20% отстъпка за всички налични бижута до 19.12.2019 г.
Най-често задаваните въпроси за сребърни бижута

Кои въпроси за сребърните бижута най-много Ви интересуват

Сребърните бижута са популярни по целия свят от хиляди години насам. Главната причина за това е достъпността на среброто в сравнение с другите благородни метали като злато и платина. Голямото разнообразие на сребърни бижута изисква определени знания, за да може да се направи най-добрия избор при закупуването им и поддръжката след това. Ето най-честите въпроси свързани с тези бижута.

  • Как да почистваме сребърните бижута?
  • Как да се съхраняват сребърните бижута?
  • Какви видове сребърни покрития има?
  • Как да разберем чистотата на нашето сребърно бижу?
  • Въпроси към гравирането и преоразмеряването?

 

А сега да ги разгледаме подробно!

Как да почистваме сребърните бижута?
Достатъчно е да се чистят с кърпичка за бижута, каквато можете да намерите във всеки бижутерски магазин. Не е препоръчително да се използват твърди предмети, защото дори и хартиената кърпа за ръце може да нанесе драскотини по повърхността. Чистете бижутата си само с кърпа и не използвайте ноктите.

В определени магазини можете да намерите и специални разтвори за чистене на сребро.
Потопете бижутата си от сребро в разтвора за около половин минута и след това изплакнете с вода. Внимавайте сребърните ви бижутата да нямат друг слой метал отгоре - разтворът може да повреди нанесения слой.

Как да се съхраняват сребърните бижута?
За запазването на блясъка на бижутата е необходимо те да се съхраняват по правилен начин. Идеалното място за съхранение на бижутата е на прохладно място, далеч от слънчевите лъчи. Топлината и светлината допринасят за потъмняването на бижутата. Дори и светлината от стайната крушка или флуоресцентната светлина не са добри за накитите ви. Ако няма да носите за известно време вашите сребърни гривни, колиета или обеци, ги поставете в херметически торбички и след това в чекмеджето. Така ще гарантирате максимално дълго запазване на вашите бижута.

Какви видове сребърни покрития има?
За разлика от златото и платината, среброто се окислява по-бързо. По тази причина среброто често бива наслагвано с друг слой метал, за да бъде предпазено от потъмняване. Има два вида покрития на среброто - родий и никел. Никелът е по-белезникав на цвят, а родият - по-тъмен. Родий се използва и при златото и платината и е значително по-скъп от никела.

При някои сребърни бижута не се наслагва допълнително покритие. Например, някои бижута се "окисляват" изкуствено, за да придобият "старинен" вид, и при тях не се използва нанасяне на друг метал.

Как да разберем чистотата на нашето сребърно бижу?
Чистотата на среброто най-често е 92,5 % сребро и 7,5% сплав. За да се потвърди чистотата, металът може да се подложи на тест в най-близкото бижутерско ателие. Печатът 925 доказва автентичността на среброто, макар че има случаи на подправяне на щампата.

Относно гравирането и преоразмеряването?
Гравирането и преоразмеряването на сребърните бижута е по-лесно в сравнение с другите благородни метали заради по-голяма му еластичност и по-ниската точка на топене на метала. Въпреки това е добре да се уверите, че вашият бижутер има необходимата техника за тези процедури. Някои бижутери например, нямат оборудване за нанасяне на родиевото покритие след преоразмеряването на пръстен. Понякога при някои пръстени с камъни не са възможни корекции на дължината.

При нужда от манипулация върху закупеното бижу - първо се консултирайте с бижутера за желаните промени по бижуто.